Veel tuiniers hebben een haat-liefde verhouding met de aardpeer. Omdat ze zo erg makkelijk zijn en ze zóveel lekkere opbrengst geven. Maar ook omdat de krachtige groeiers eens in je tuin, niet meer weggaan.

Kort & Krachtig

  • planten van knollen van februari tot april
  • oogsten van november tot maart

Planten van aardpeer

Om aardperen in je eetbare tuin te planten, heb je geen zaden maar knolletjes nodig. Je kan die als plantgoed kopen of knolletjes van vorig jaar gebruiken. Plant ze in het voorjaar op ongeveer 10 centimeter diepte.

Het ziet er nu nog niet zo naar uit, maar vanaf april zal je knolletje een flinke groeispurt krijgen. Tegen de zomer zien je aardperen eruit als omhoog geschoten zonnebloemen. Af en toe krijgen ze ook een fijn geel bloemetje!

Zet je aardperen op een goeie plaats: met hun hoogte zullen ze al snel zonlicht wegnemen van je andere planten. Je kan ze wel in potten zetten, wil je ze wat binnen de perken houden.

aardpeer (c) oogst

Eens geplant, hoef je eigenlijk niet meer om te zien naar deze plant. Het hele voorjaar zullen ze groeien, tot de planten vaak 2 meter en hoger zijn! Deze blikvangers vangen ook best veel wind. Bij sterke wind durven ze al eens mee te buigen, maar echte ondersteuning hebben ze niet meestal niet nodig.

Oogsten van aardperen

Mijn gouden regel is dat de aardperen klaar zijn om te oogsten wanneer de stengels verdroogd zijn. Meestal is dat vanaf november. Eens de stengels verdorren, doe je er goed aan om ze bij het begin van de winter af te knippen tot op zo’n 20 centimeter boven de grond.

De knolletjes zitten goed waar ze zijn: ze blijven zowat de hele winter goed als je ze in de grond laat zitten. Oogst ze dus pas wanneer je ze nodig hebt. Woel met je handen door de aarde of gebruik een woelvork.

Per plant oogst ik meestal zo’n 5 à 10 knollen. Het is een van mijn favoriete dingen om te doen tijdens de koude winter, wanneer er helemaal niet meer veel werk is in de tuin!

aardpeer (c) oogst
typische wintergroenten: pastinaak en aardpeer (c- oogst
aardpeer (c) oogst

Wil je geen aardperen meer in je tuin, dan kan je best álle knolletjes uit de grond halen voor het begin van de lente. Het is echt speurwerk: net als je denkt dat je ze allemaal hebt, duikt er toch nog een knolletje op. Als je ze niet allemaal kan opsporen, mag je er zeker van zijn dat je volgend jaar opnieuw aardperen hebt in je tuin!