Augustus in je eetbare tuin? Da’s volop oogsten! Veel van je groenten zijn nu op hun allerlekkerst, maar ook heerlijke bessen, zacht fruit en eetbare bloemen kan je vinden in je tuin. Haal je oogstmandje boven en start met plukken!

Oogsten in augustus

Groenten

sugar snap (c) oogst

Heb je teveel oogst? Geef groenten en fruit weg aan vrienden en familie. Of bewaar ze voor later:

Kruiden in augustus

Ook je kruiden houden van zomers weer met veel zon. Tijm, oregano, rozemarijn, hyssop… kan je telkens oogsten wanneer je ze nodig hebt, zelfs wanneer ze in bloei staan. Ze houden van droge grond, dus je hoeft ze niet voortdurend water te geven.

hysop augustus moestuin (c) oogst

Fruit en ander moois uit je tuin

Augustus in je eetbare tuin betekent ook fruit plukken! Door de zon hebben je vruchten goed kunnen rijpen, nu is het tijd om ze te oogsten. Pluk rode bessen, frambozen, braambessen, kersen, vijgen, Japanse wijnbessen… zodra ze rijp zijn. Doorgaans zijn ze ook erg in trek bij vogels, dus laat ze niet te lang hangen.

Heb je doordragende aardbeien, die de hele zomer fruit geven? Dan kan je deze maand ook nog aardbeien oogsten. Bosaardbeien blijven het ook goed doen, vaak op een schaduwrijkere plek.

Dit is ook de maand waar de bloemen uit je eetbare tuin in volle bloei zullen staan. Geniet van de kleine blauwe bloemetjes van komkommerkruid, de fleurige Oost-Indische kers, massa’s knappe stokrozen en bloeiende goudsbloemen.

bernagie (c) oogst
stokrozen (c) oogstlab