Het is een go-to kruid, die bieslook. Met de milde smaak van ui, makkelijk toe te voegen aan zowat elk gerecht en een lang oogstseizoen. Eens bieslook in je tuin staat, hoef je ‘m enkel te oogsten. Dankzij z’n ondergrondse knolletjes komt hij als vaste plant ieder jaar gewoon terug. Kort gezegd: een kruid dat elke eetbare tuinier moet hebben!

Kort & Krachtig

  • zaaien of kopen als plantgoed in maart of april
  • oogsten van mei tot oktober

Bieslook: zaaien of kopen

Je kan net als mij bieslook zelf zaaien, zowel binnen als meteen buiten. Koude is voor deze zaden geen probleem, maar het duurt wel even voor ze gaan kiemen. Hou er rekening mee dat je de eerste weken nog niets zal zien. Na enkele weken komt je plantje op. In het eerste jaar moet je plantje vooral aangroeien, dus oogst liever nog niet teveel.

Wil je vanaf het eerste jaar al oogsten of mag het voor jou iets sneller gaan? Dan kan je ook een potje bieslook kopen op de plantenmarkt of het tuincentrum. Je plant zal zich in geen tijd nestelen op z’n nieuwe plek. Met één plantje kom je jaren toe.

bieslook (c) oogst

Dit kruid doet het overigens fantastisch in een pot! Heb je enkel een terras met potten en bakken, dan verdient dit plantje zeker een plekje. Een plek in de halfschaduw is trouwens prima, anders gaat je plant snel uitdrogen. Geef voldoende water en hou zo je plantje gelukkig.

Oogsten van bieslook

De lange, groene sprieten oogst je ‘t best door het te knippen met een schaar. Ik hoorde eens op de plantenmarkt de tip om z’n kopje regelmatig helemaal te ‘oogsten’, zo groeit hij mooi opnieuw aan. Knip ‘m tot ongeveer 6 centimeter boven de grond. Dat lijkt goed te werken, als de bieslook slungelachtig wordt, is het tijd voor een knipbeurt!

Bieslook of pijplook bewaart niet erg lang, dus knip het af wanneer je gaat gebruiken. Het kruid past perfect in eiergerechten, bij aardappels, gerookte vis en tomaten of in yoghurtsaus. Als je kookt met bieslook, voeg het kruid dan altijd als laatste toe aan je gerecht. Anders verliest hij z’n smaak.

Eetbare bieslookbloem

Je kan trouwens ook de mooie paarse bloemen oogsten, ze zijn prima eetbaar in salades. Laat je ze staan, dan maakt je plantje mogelijk uitlopers voor volgend jaar. Zo kan je de plant splitsen en ze uitplanten in meerdere potten of plekjes in je tuin!

bieslook (c) oogst