Lust je graag een knapperig fris blaadje sla? Voor dit zaaikistje vol sla heb je bijna geen ruimte nodig. Je kan het kistje makkelijk op je balkon of terras zetten. Na het zaaien geef je af en toe water en…na een goeie acht weken heb je verse sla uit eigen huis! Ook als je nog geen ervaring met zaaien hebt, is dit de perfecte start.

Bovendien kan je een klein kistje makkelijk verplaatsen, zodat het precies de juiste omstandigheden heeft om goed te groeien. Een koele plaats is prima. Veel regen? Zet je kistje op een beschutte plek. Te veel zon? Geef je kleine slaplantjes wat schaduw.

Voor een zaaikistje vol sla heb je weinig nodig:

  • houten kistje of krat: ik gebruikte hier een houten mandarijnenkistje. Het heeft de perfecte grootte en er zitten al gaatjes onderin. Ter voorbereiding eet ik in de winter √©xtra veel mandarijntjes, zo heb ik een viertal kistjes waarin ik kan zaaien.
  • aarde: sla stelt weinig eisen een de grond. Neem gewone potgrond, zaai-of stekgrond of aarde uit je tuin.
  • zaden voor sla: kies liefst voor verschillende soorten pluk- of snijsla
sla zaaien (c) oogst

Zaaikistje vol sla: zo maak je het

Stap 1: Je zaaikistje klaarmaken

Neem je zaaikistje en check of het onderaan gaatjes heeft. Zo kan het water eruit lopen. Een mandarijnkistje heeft die gaatjes al, gebruik je ‘n ander kratje of kistje, dan kan je die zelf nog maken. Om je houten kistje te beschermen, kan je een laagje tussen de aarde en je zaaikistje doen. Je kan hiervoor worteldoek gebruiken, of hergebruik plastic, zoals ik hier deed met de plastic tasjes waar bloembollen in verpakt zitten. Vergeet hier geen gaatjes in te maken! Vul je kistje dan met aarde.

Stap 2: Zaaien

Slazaadjes hebben licht nodig om te ontkiemen. Leg de zaadjes in je zaaikistje en bedek ze met een licht laagje aarde. Geef ze meteen water na het zaaien. Je zaden zullen ontkiemen binnen de 14 dagen, zelfs wanneer het buiten onder de 15 graden is. Ik gebruikte voor dit zaaikistje een mix van krulsla en rucola. Het is altijd fijner om verschillende soorten door elkaar te mengen, zodat je een bonte slamix krijgt.

Stap 3: Zorgen voor je sla

Veel omzien vraagt je zaaikistje niet, hoor. Hou de aarde altijd lichtjes vochtig. Zaai je vroeg in het voorjaar en is er nog kans op vorst? Daalt de temperatuur onder het vriespunt, dan moet je kistje naar een warmere plek. Laat maar groeien!

zaaikistje (c) oogstlab
sla (c) oogst

Stap 4: Oogsten

Acht weken na het zaaien kan je wellicht al heerlijke sla oogsten! Koos je voor pluk- of snijsla? Dan kan je wellicht twee of drie keer oogsten. Knip de slablaadjes af tot ongeveer 5 centimeter. Je sla zal gewoon terug aangroeien, leuk toch? Oogst zo kort mogelijk voor je ze gaat opeten, zo blijven ze lekker fris en vers.

slakistje (c) oogstlab