Een hoekje op je balkon of terras. Meer heb je niet nodig om een eetbare tuin in potten bij je thuis te maken. Je kan een heleboel kruiden in pot zetten. Maar waarom ga je de uitdaging niet aan en plant je groenten en fruit? Wedden dat je het leuk vindt om deze zomer uit je eetbare pottentuin te oogsten? Aan de slag!

1. Kies de juiste plek voor je eetbare tuin in potten

Met een eetbare tuin in potten heb je altijd de keuze. Je kan de potten eenvoudigweg zetten waar ze voor jou goed staan. En ze tijdens het groeiseizoen van plaats veranderen. Potten staan altijd het mooist bij elkaar, met verschillende vormen en texturen, zowel in je potten als je planten.

Denk eraan dat je jouw plantjes regelmatig zal water geven én gaat oogsten. Hoe dichter ze bij jou (en de keuken) staan, hoe meer je ervan kan genieten én hoe minder vaak je ze zal vergeten.

De meeste groenten en fruit houden van zon. Véél zon. Zoek een plekje met veel direct zonlicht, uit de wind, daar waar je groenten het sowieso goed zullen doen. Heb je niet meteen de ruimte om veel potten te zetten? Denk dan de hoogte in. Hier toon ik je hoe je een verticale tuin maakt

eetbare tuin in potten (c) oogstlab

2. Kies de juiste potten (en vooral: groot genoeg)

Je eetbare planten zullen ruimte nodig hebben. Wanneer je ze in hun pot zet, zijn ze wellicht nog klein. Ze zullen snel uitgroeien tot stevige planten, en die hebben wel wat plek nodig. Je pot moet ruimte geven aan de wortels van de plant. En ook je plant stevig vasthouden wanneer die uitgroeit en vruchten begint te dragen.

In sommige potten kan je één groente of kruid kwijt, in andere kan je planten combineren. Voorbeelden van potgroottes:

Kleine potten (< 20 cm)

Doorsnee potten (20 – 30 cm)

Grote potten (> 30 cm)

Tuinier je in potten, dan zijn je planten van jou afhankelijk om ze water te geven. Kleinere potten vragen vaker om water omdat ze sneller uitdrogen. Terracotta potten doen het water sneller verdampen, plastic potten doen dat minder.

courgette in pot (c) oogstlab
gele courgette in pot (c) oogstlab

3. Combineer kleur, smaak en textuur

Je moestuin in potten hoeft er niet saai uit te zien! Varieer met verschillende kleuren, textuur van bladeren en smaken. Mix frisse blaadjes sla met eetbare bloemen, vruchtgroentes zoals courgette en tomaat met leuk uitziende kruiden zoals basilicum.

Ik combineerde in deze eetbare tuin in potten volgende groenten, fruit en bloemen:

  • Boekweit
  • Broccoletti (cima di rapa)
  • Gele courgette
  • Juffertje in ‘t groen
  • Peultjes
  • Oregano
  • Paarse limoenklaver
  • Rode framboos
  • Tomaat

En tot slot: vergeet geen mooie details toe te voegen, zoals eetbare bloemen. Die geven je eetbare tuin elke maand iets buitengewoon moois om naar te kijken.

eetbare tuin in potten (c) oogstlab
eetbare tuin in potten (c) oogstlab
juffertje in ‘t groen (c) oogstlab