Kervel brengt herinneringen terug aan de reusachtige kommen donkergroene soep van vroeger. Die tussen je tanden bleef zitten, hoewel het soep was. Het heeft wellicht iets nostalgisch, dit zoet smakende kruid dat lijkt op peterselie. Vroeger zou het gebruikt zijn voor de spijsvertering, maar ook voor een goed humeur! Reden genoeg om dit kruid te herontdekken.

Kort & Krachtig

  • tweejarig
  • houdt van schaduw
  • zaaien van maart tot juni
  • oogsten mei tot juli

Kervel zaaien

Dit veelzijdige kruid is een must voor een kleine eetbare tuin. Je vindt kervel niet makkelijk in de supermarkt, en als het beschikbaar is, kost het wel wat. En net in je tuin is het makkelijk én snel te kweken. Waarom niet eens proberen in je eigen tuin, dus? Een pot is trouwens ook een prima plaats om kervel in te kweken. Het kruid doet het buitengewoon goed in kleine en grotere potten, ideaal dus voor wie enkel een terras of balkon heeft.

Zaai het kruid in het voorjaar (maart tot juni). Strooi de zaadjes en bedek ze met een heel dun laagje potgrond. Je kan meerdere keren en op verschillende momenten zaaien, wil je flink wat oogst in de zomer voor die langverwachte soep!

kervel (c) oogst

Planten van kervel

Net als peterselie verkiest kervel een plekje met flink wat schaduw. Het is een snelle groeier, want na zes tot acht weken kan je de blaadjes oogsten. Knip eerst de buitenste blaadjes en stimuleer zo de groei van de het midden van de plant.

En kervel heeft nog iets gemeen met peterselie: hij is ook tweejarig. Het eerste jaar maakt hij blad aan en kan je hem volop oogsten, het tweede jaar gaat ie volop in bloei. Je kan dan het zaad oogsten voor het jaar nadien. Uit dezelfde familie komt trouwens de Roomse kervel, een meerjarige variant die ook van schaduw houdt.

Zo gebruik je ‘m in de keuken

Ongetwijfeld is hij het meest bekend voor z’n smaakvolle kervelsoep, maar geeft ook smaak aan eiergerechten, saladedressing en kruidenboter (samen met bieslook en peterselie). De smaak is niet overheersend, integendeel, het kruid brengt net de smaak van andere kruiden naar boven.

Voor de Fransen is kervel een essentieel onderdeel van de traditionele kruidensamenstelling fines herbes. Samen met bieslook, peterselie en dragon trouwens. Knip de blaadjes af nét voor je ze gaat gebruiken, dan zijn ze op hun lekkerst. Wil je ‘m bewaren? Invriezen is de beste optie, zo houdt het kruid z’n smaak.