Wie van pikant én van avontuur in de tuin houdt, plant een mierikswortel. Z’n bijnaam duivelswortel heeft-ie niet gestolen: met zijn scherpe en mosterdachtige smaak is zelfs de bereiding ervan een hele uitdaging. Hij is op z’n vurigst wanneer je ‘m in de herfst of winter opgraaft. In je eetbare tuin is mierik vooral een mooie groene plant om zien, zelfs als je hem niet oogst en lekker laat zitten.

Mierik in je tuin

Wil je een mierikswortel in je tuin, dan koop je best een knol of splits je een stukje van een bestaande wortel. Hij is verwant aan rapen, kool en – denk maar aan z’n smaak – mosterd. Plant hem in het voorjaar, hij laat zich makkelijk kweken en vraagt bijna geen aandacht.

Met z’n lange, grove bladeren heeft hij wel flink wat ruimte nodig in je eetbare tuin. De stevige bladeren groeien hoog op en vallen naar buiten toe. Hij verkiest een plekje op vochtige en voedzame grond, zowel in de schaduw als de zon. Kies goed waar je hem gaat zetten. Ik besloot na één jaar mijn mierikswortel te verplaatsen en haalde de hele plant uit de grond. Maanden later doken op die oude plek nog steeds bijna elke week nieuwe scheuten mierik op…

mierikswortel (c) oogst
mierikswortel (c) oogst

Mierikswortel oogsten en klaarmaken

Sommige jaren kan je mierikswortel zelfs gaan bloeien. De bloemetjes zijn klein en niet eetbaar, maar ze brengen meteen de zomer in je tuin.

Anders dan veel andere meerjarige kruiden, oogst je van mierikswortel niet het blad maar de penwortel. Graaf hem tijdens de wintermaanden op en snij een stukje af. Laat bij het oogsten telkens een stukje wortel zitten, die groeit gewoon vanzelf weer aan.

Mierikswortel wordt ook wel peperwortel genoemd, omwille van z’n vurige en pittige smaak. Hij smaakt het best tijdens de winter, geraspt bij warme vlees- en visgerechten, of verwerkt in een romige mierikswortelsaus. De echte proef zit ‘m in het klaarmaken van de wortel: bij het schillen en raspen komt een zwavelhoudende stof vrij, die al te vaak tot tranen leidt. Zet een raam open en weet waaraan je begint!

mierikswortel (c) oogstlab