Met bijnamen als muismeloen, muizenmeloen of Mexicaanse komkommer is de cucamelon allesbehalve een doordeweekse groente in je tuin. Hij springt eruit met z’n fijne tekening op de schil, de kleine vruchtjes en z’n op-komkommer-lijkende smaak. Ze doen sommigen zelfs aan mini-meloentjes denken. Eén plantje kan je meteen tientallen lekkere vruchten geven.

Kort & krachtig

  • eenjarig
  • zonnige plek
  • zaaien vanaf eind maart (binnen) of eind mei (buiten)
  • oogsten vanaf juli

Cucamelon zaaien

Vanaf eind maart kan je de muizenmeloen zaaien. Je doet dat best binnen, waar het voldoende warm is. Een tweetal weken na het zaaien komen je zaailingen op. Zo kan je zaden voorzaaien

Wil je meteen buiten zaaien, in een pot of meteen in de grond? Wacht dan tot het wat warmer is, liefst tot eind mei. Je muizenmeloen houdt van warmte, dus je doet ‘m een plezier met wat langer te wachten.

cucamelon (c) oogstlab
cucamelon (c) oogstlab

Muismeloen planten

Cucamelon is eigenlijk een klimplant, en slingert dus graag tegen iets aan. Heb je een klimrek of hek, dan kan je ‘m daar laten tegen klimmer. In het begin kan je plantje wat hulp gebruiken, met bijvoorbeeld kippengaas wanneer je ‘m in pot houdt. Na een tijdje slingert hij vanzelf. Erg leuk staat-ie trouwens ook in een hangmand.

cucamelon (c) oogstlab

Oogsten van je kleine muizenmeloenvruchtjes

Het is telkens spannend wanneer je cucamelon aanslaat en je kleine vruchtjes zal geven. Zeker omdat ze niet te koop zijn in de winkel, en doorgaans niet snel op je bord verschijnen.

Je plantje zal eerst bloeien met gele bloemetjes, en dan vruchten geven. Vanaf de hoogzomer krijgt je plantje z’n eerste knapperige vruchtjes. Laat de vruchten niet te groot worden, want ze hebben net veel smaak als ze nog klein zijn en de zaadjes nog niet ontwikkeld hebben. Pluk ze en eet ze meteen op, of verwerk ze in een lekkere zomersalade.

Wil je de cucamelons bewaren? Ze blijven een paar dagen goed in de koelkast.