Pastinaak is heerlijk, niet? De roomwitte wortel met z’n warme smaak die doet denken aan koude en winterse maanden. Wil je ‘m in het najaar uit eigen tuin kunnen oogsten, dan moet je er weg op tijd aan beginnen… deze typische herfst- en wintergroente heeft minstens een half jaar nodig om te groeien! De koude maakt je pastinaak trouwens nog beter van smaak.

Kort & krachtig

  • tweejarig
  • zonnige plaats in je tuin
  • zaaien buiten tussen maart en juni
  • zes maanden later oogsten

Zaaien van pastinaak

Pastinaak is een echte herfst- en wintergroente. En gek genoeg moet je ‘m in het voorjaar zaaien. Hij heeft geen last van de koude: zaai hem dus meteen buiten in volle grond.

Zaai ongeveer 1 centimeter diep en bedek met een laagje aarde. Hou wat ruimte en leg je zaadjes niet te dicht bij elkaar: hoe meer ruimte dit wortelgewas krijgt, hoe groter hij wordt!

Probeer elk jaar vers zaad te gebruiken, want deze zaden houden niet lang. Hou de grond goed vochtig, zodat de zaden kunnen ontkiemen.

Maak je niet ongerust als je nog niets ziet…het duurt soms 30 tot 40 dagen voor de planten hun kopje boven de aarde steken. Hou ze in het oog, want soms groeit het onkruid sneller dan de plantjes!

Soorten pastinaak

  • Halflange van Guernsey, kortweg Halflange: meest bekende soort
  • Exhibition Long: pastinaak met flinke lengte
  • Hollow Crown (Lange Witte Holkruin): oude soort, met ‘ingetrokken’ kruin

Pastinaak uit eigen tuin oogsten

Reken voor je intussen kleine plant op zes maanden tussen zaai- en oogsttijd.

  • zaai je in maart, kan je oogsten in augustus-september
  • zaai je in mei, kan je oogsten in oktober-november
pastinaak (c) oogst

Het leuke aan deze groente is dat je ‘m mag laten zitten in de grond. Hij kan goed tegen de koude, weet je nog? Oogst hem dus pas als je ‘m nodig hebt. Zo is-ie verser dan vers!

Pastinaak is een tweejarige plant. Als je hem laat staan, krijgt hij in het voorjaar mooie gele bloemen. Daarvan kan je in het voorjaar de zaden oogsten om ze later opnieuw te zaaien. Maar dan mag je ‘m in tussentijd niet opeten natuurlijk…

Gebruik pastinaak in soep (met appel, een aanrader!), ovenschotels of stoofpotjes. Hij geeft je gerechten een zoete smaak met lichte anijssmaak. Je kan er trouwens ook frietjes van maken, lekker!