Ze zijn er in alle vormen, soorten en maten: de pompoenen. Intussen thuis in vele keukens, helemaal klaar om met hun goedgevulde inborst de herfst en winter in te luiden.

Kort & krachtig

  • eenjarig
  • zonnige plek in je tuin
  • zaaien van eind april (binnen) of eind mei (buiten) tot eind juni
  • planten vanaf eind mei
  • oogsten vanaf september

Pompoen zaaien

De pompoen komt in alle kleuren, vormen en groottes. Je hebt dus de keuze uit een enorme variëteit aan rassen en soorten. Als je pompoenen wil telen om op te eten (dat hopen we!), kies dan een soort die je graag lust.  Kleine pompoensoorten, zoals de van oorsprong Japanse Hokkaido’s, bevatten meer smaak dan de grote soorten.

Wil je al vroeg binnen zaaien? Neem dan per pompoenzaadje een apart potje, want ze zijn moeilijk achteraf te verplaatsen. Zaai ze op 1 centimeter diep. Geef ze met zorg water: hou de grond vochtig, maar niet te nat. Zet de kleine pompoen op een warme plaats, zoals op je vensterbank.

Wil je ze meteen buiten zaaien? Doe je zaaiwerk nog niet te vroeg, een pompoen kan niet tegen vrieskoude. Plant de zaadjes vanaf eind mei in je tuin, op 1 meter afstand van elkaar.

pompoen (c) oogst

Soorten

  • Flespompoen of butternut squash: fles- of peerachtige vorm, zachte smaak
  • Hokkaido: kleine Japanse pompoen met zachte schil
  • Spaghettipompoen: Japanse pompoen die in spaghettidraadjes uiteenvalt
  • Kabocha: Japanse groen-wit gestreepte pompoen
  • Gewone pompoen: groot met minder smaak in het vruchtvlees

Pompoen in je tuin

Plant je kleine pompoen plant uit vanaf eind mei, als de kans op nachtvorst geweken is. Zodra de temperatuur buiten stijgt, gaan de planten aan het groeien. Net als bij courgettes zijn de bloemen van de pompoenplant eetbaar.

Pompoenplanten groeien uit tot prachtige planten, met bladeren die mooi rechtop komen te staan. De rankende planten kruipen en klimmen overal waar ze plaats vinden. Om te klimmen hebben we wel wat grip nodig. Voorzie een klimrek, met stokken lukt het niet. Het zijn ook dorstige plantjes: geef hen voldoende water en let erop dat de aarde niet uitdroogt.

Pompoen oogsten en bewaren

Oogst de volgroeide pompoenen voor de eerste nachtvorst. Je kan zien aan een pompoen of hij volgroeid is door naar de steel van de vrucht te kijken: bij rimpels of barstjes is de pompoen klaar om te oogsten.

Eens geoogst laat je ‘m drogen, liefst een weekje in de zon en op een droge plek. Zo kan de schil nog wat dikker worden. Pompoenen zorgen voor dat instant het-is-herfst gevoel, niet? Koester ze, zelfs al zijn ze bescheiden van formaat.

Leg hem na het drogen in je bergplaats, kelder of gang, wil je ‘m een aantal maanden bewaren. Ideaal bij ongeveer 10° Celsius. Wil je ‘m sneller op maken? Schil je pompoen, snij het vruchtvlees in blokjes en vries in. In de herfst en winter geniet je van zo ongetwijfeld van een smakelijke kop pompoensoep, pompoencake of pompoenbrood!