Op ‘n schaduwrijk plekje in je tuin voelt de Roomse kervel zich helemaal thuis. Dit keukenkruid is best een makkelijke plant om te kweken, dus waarom eens niet proberen? In jouw eetbare tuin groeit hij wellicht in een mum van tijd uit tot een vaste waarde.

Kort & krachtig

  • meerjarig/doorlevend
  • (half)schaduw
  • bloeit in mei/juni

Roomse kervel in je tuin

Ik zocht lang naar eetbare planten voor het schaduwgedeelte van mijn stadstuin. En Roomse kervel, ook Myrrhis oderata genoemd, voelt zich net in de schaduw op z’n best. Van nature komt hij voor in de bergstreken van Europa, denk aan schaduwrijke bosranden en ruigere weilanden. Klinkt goed, toch?

Je kan deze plant zelf zaaien, maar net als z’n familieleden peterselie, dille en karwij vraagt hij veel tijd om te ontkiemen. Heb je niet zoveel geduld? Kijk of je dit bijzondere kruid ergens op een plantenmarkt kan vinden.

Misschien merkte je al op dat de bladeren van deze plant wel wat lijken op varens. Als je ze tegen elkaar wrijft, merk je meteen waarom deze kervel een aromatisch kruid is…ruik je de subtiele geur van anijs?

De plant groeit tot zo’n meter hoog en bloeit in mei en juni met mooie witte bloemen. Hij oogt niet enkel mooi voor ons: met z’n bloemen trekt hij ook heel wat insecten aan. Je hebt aan deze plant weinig werk: zolang je de grond vochtig houdt, blijft hij groeien. In het voorjaar is hij een van de eerste planten die je ziet verschijnen, en vaak ook de laatste die bij de start van de winter verdwijnt.

roomse kervel (c) oogst

Roomse kervel oogsten

Veelzijdig is-ie zeker, maar op veel plekken is dit keukenkruid nog onbekend. In het Engels heet hij ‘sweet cicely‘, naar zijn zoete geur, veel zoeter dan gewone kervel. In de keuken kan je hem van bloem tot wortel gebruiken.

Je kan zowel de bladeren als de bloemschermen eten. Gebruik ‘m zoals gewone kervel om smaak te geven aan soepen, sauzen en salades. De stengels kan je bereiden als gewone groenten. Sommigen eten de Roomse kervel graag met rabarber. Zelfs de bloemzaadjes kan je opeten, maar met hun anijssmaak zijn ze wellicht niet ieders favoriet!

roomse kervel (c) oogstlab