Klaar voor een eetbaar avontuur? Samen courgette zaaien kan je samen met mij óf lekker op je eigen tempo. Week na week volg je de weg van zaadje tot zaailing tot vrucht. Zo weet je altijd welke stap je moet nemen om je eetbaar tuin om te toveren tot eetbare oogst. Doe je mee met zaaien? We gaan aan de slag met een van de makkelijkste groenten: courgettes!

Wat je moet weten over de courgette

Courgettes zijn eenjarige vruchtgewassen. Ze hebben graag een plekje in volle zon, in een pot of meteen in de tuin. Zaaien doe je vanaf april binnenshuis of van eind mei tot eind juni meteen buiten. Hier laat ik je zien hoe je ze binnen voorzaait.

Je hebt deze vrucht in allerlei vormen en maten. Wil je meer lezen over de courgette, lees dan eerst dit artikel

Courgette zaaien: week 1

Om aan de slag te gaan met courgettes heb je enkel dit nodig:

  • zaden van courgette: kies een kleur, vorm of soort die je aanspreekt
  • potjes, bakjes of zaaitrays gevuld met aarde. Zorg dat ze onderaan enkele gaatjes hebben of vocht doorlaten, zodat overtollig water kan weglopen

Ik zaai dit jaar de diep donkergroene courgette Black Beauty en de populaire gele courgette. Leg je zaadje ongeveer dubbel zo diep in de aarde als je zaadje groot is. Dek toe met een laagje aarde. Zet je zaaibakje op een plaats waar het kamertemperatuur (20 – 25 graden) is, ook ‘s nachts. Het duurt niet lang voor je ‘n eerste kiemplantje ziet opschieten, beloofd!

Courgette zaaien: week 2

Na 6 tot 8 dagen zou je de eerste zaailingen moeten zien. Geen paniek als dat nog niet het geval is, geef ze dan nog enkele dagen de tijd. Courgettes zijn snelle groeiers. Zodra ze boven de aarde uitkomen, schieten ze meteen op. De eerste twee kiemblaadjes zullen zich openvouwen. Hou je kleine zaailing nog even warm en vochtig, hij zal snel verder opgroeien.

courgettes zaaien (c) oogstlab

Courgette zaaien: week 3

Na de twee kiemblaadjes verschijnen de eerste ‘echte’ blaadjes. Tijd om je courgetteplantje wat meer ruimte te geven! In moestuintaal heet dat ‘verspenen’. Vul een groter potje met aarde en neem je zaailing voorzichtig vast bij de kiemblaadjes. Geef meteen water en zet je courgette opnieuw op een lichte en warme plek.

courgettes (c) oogstlab

Hou je plantje voorlopig nog even binnen…binnenkort is het tijd om naar buiten te gaan!

Courgette zaaien: week 4 – 5

Wat groeien ze snel! Je kleine zaailing is intussen uitgegroeid tot een echte plant. Hij ziet d’r misschien al erg sterk uit, maar denk eraan: je plantje is nog steeds z’n beschermde omgeving binnen gewoon. Stilletjes aan ga je jouw plant voorbereiden om naar buiten te gaan: in de wind, de regen, de zon. Doe het langzaam, want je plant houdt niet van snelle verandering. Zo laat je ‘m wennen aan de buitenomgeving:

  • zet je plant een paar dagen 1 uur per dag buiten, liefst wanneer het meer dan 15 graden is
  • bouw stapsgewijs op naar een paar uur per dag. Vermijd directe zon, felle regen en veel wind.
  • breng je plant telkens weer naar binnen, zeker ‘s avonds wanneer de temperaturen dalen
  • neem 2 weken om je plant te laten wennen, of ‘afharden’ zoals ze dat noemen in moestuintaal
courgette (c) oogstlab

Courgettes: week 6

Zijn je plantjes klaar om naar buiten te gaan? Breng ze naar buiten vanaf midden mei, wanneer het ‘s nachts niet meer vriest. Plant ze in volle grond of in een stevige pot.

Neem een pot die minstens 30 centimeter breed is (en liefst ook zo hoog), zodat je plant alle ruimte heeft. In het begin ziet dat er wat gek uit, zo’n kleine plant in een grote pot, maar hij zal de ruimte goed kunnen gebruiken!

Geef ‘m een plekje waar hij minstens een paar uur zon ziet. De vruchten die straks aan je plant verschijnen, hebben zonlicht nodig om te rijpen. Hoe meer, hoe liever.

courgette (c) oogstlab